
Çağımızın hastalığı olarak görülen depresyon hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadığı ve internette ise bir çok bilgi kirliliği olduğu aşikar. Peki depresyon gerçekte nedir? Depresyonda olduğumuzu nasıl anlarız?
Ruh halimizi her an değişkenlik gösterebiliyor. Hayatta karşımıza çıkacağı belli olmayan bir çok olay silsilesi ile karşılaşıyoruz. Nasıl soğuk havalarda grip olabiliyor isek olaylar karşısında da ruhsal hastalıklara yakalanıyor olabiliriz. Öncelikle depresyon nedirden önce depresyon ne değildiri anlatmakta fayda var. Mutsuz ve bitkin hissettiğimiz pek çok anlar oluyor. Bu üzüntüler hayatın kaçınılmaz parçaları. ‘’Sevgilimden ayrıldım depresyondayım’’ı dile getiren bir danışan aslında aşırı üzüntü çekiyor fakat bunu depresyon olarak tanımlıyor. Asıl dikkat edilecek durum bu duyguların hayatımızın işlevselliğini bozduğu an. İşlevsellik, bedenizim, ruhumuzun ve hayatımızın gidişatında bozulma olmadan sürdürebilmektir. Bozulduğunu nasıl anlarız?
DSM-IV’e (psikologların el kitabı) göre aşağıdaki 9 belirtiden en az 5’i aynı 2 haftalık süre içinde gösterirse major depresyon tanısı konur. Bu belirtilerden biri mutlaka depresif mod veya hayattan zevk almama veya çevresine karşı ilgisizlik olmalıdır. Major depresyonun 9 semptomu şunlardır:
1. Her gün, gün boyu süren depresif duygudurum (Üzgün, boşlukta hissetme, ağlamaklı görünüm)
2. Her gün ve gün boyu süren etkinliklere ilgide azalma, eskisi kadar zevk alamama
3. Önemli derecede kilo kaybı ya da kilo alımı
4. İnsomnia ya da hipersomnia (Uykusuzluk ya da aşırı uyuma)
5. Psikomotor ajitasyon ya da retardasyonun olması (davranışlarda aşırı artma ya da gerileme)
6. Yorgunluk, bitkinlik ve enerji kaybının olması
7. Değersizlik, aşırı ya da ugun olmayan suçluluk duyguların (sanrısal=gerçek dışı yargı) olabilir
8. Düşüncesini yoğunlaştırmada azalma ya da kararsızlık
9. Yineleyen ölüm düşünceleri (intiharla ilgili).
Bir depresyon analizi..
‘’ yalnızım.. evde bir başıma.. kimseyi aramıyorum.. hiçbir şey yapmak gelmiyor içimden, yataktan çıkmakta bile zorlanıyorum. Çok yorgun hissediyorum.. birşeyler yapsamda beceremeyeceğim muhtemelemen.. Tek istediğim yemek yemek. İşe gitmek bir zulum gibi. Zaten artık arkadaşlarımda beni sevmiyor gibi hissediyorum ve zaten benimle görüşmek istemiyorlarda.. ailemlede geçmişte birçok sorunlar yaşamıştım aklımdan çıkartamıyorum bu aralar.. yaşamamın ne anlamı var ki!..’’
Yukarıda ki yazıda kişinin söyledikleri majör depresif bozukluk dediğimiz depresyonun bir türü. Kişi mutsuz, hayattan zevk almıyor ve geçmişte yaşadığı olaylar silsilesinde takılı kalmış ve şimdiki anı yaşamıyor. Mutsuzdur, umutsuzdur ve bunlara tutunup kendisini daha fazla mutsuzluğa sürüklüyor. Tüm odak noktasını olumsuzluklara odaklar. Tüm hayattan zevk alabileceği aktivitelerden vazgeçmiştir. Arkadaşlarını kendisinin uzaklaştırdığını fark etmeden suçlayıcı davranır. Öz farkındalığı eksiktir. Kendisini yalnız ve değersiz olarak nitelendirir. Aslında tüm söyledikleri değersizlikleri kendine yöneliktir.
Tedavi
Depresyonun tedavisi mümkün. Psikiyatristinizin size vereceği seretonin hormonunuzu düzenleyici ilaçların yanı sıra psikoterapi almanız çok faydalı olacaktır. Öz Farkındalık edinmek, bilişsel bozukluklarınızı düzenlemek, şimdi ve burada kalma teknikleri ile depresyonla başa çıkmayı öğreneceksinizdir.