
Silikon jel meme protezi, içinde jöle kıvamında silikon ve dışında silikon yapısında bir kılıftan oluşur.
Son zamanlarda silikon protez kılıf yüzeyi pürtüklü (textured) yapılmaktadır. Bunun nedeni, pürtüklü yüzeyin daha az kapsül yapımına neden olmasıdır.
Protezin büyüklüğüne karar verilmesi bu ameliyatın en önemli kısmıdır. Kesinlikle başkalarının önerilerine kulak vermeyin. Bu konuda sizin fikriniz olsun. Tabii göğüs derinizin esnekliği protezin büyüklüğünü kısıtlayacaktır. Ancak burada en önemli konu, göğüs derinizin fazla büyük bir protezle zorlanmamasıdır. Alabileceğinden büyük bir protezin konması, kapsül oluşumuna neden olacaktır.
Yine hatalı bilinen konu, sütyen boyutlarına göre silikon protez boyutu istemektir. Genellikle hastalar sütyen ölüsündeki rakamın büyümesini istemektedirler. Örneğin 75 olan sütyen boyutunun 80 – 85 olması istenmektedir.
Rakam, göğüs büyüklüğünü değil, göğüs kafesinin çapını göstermektedir. Rakamdan sonra gelen harf (B, C, D gibi) esas göğüs büyüklüğünü ifade etmektedir. O halde ameliyat sonrasında bu harf büyüecektir. Örneğin 75 B olan sütyen boyutu 75 C ya da 75 D olacaktır.
Meme Büyütme Ameliyat Öncesi
Meme büyütme ameliyatı öncesinde hasta ile yapılacak görüşme çok önemlidir. Çünkü bu görüşmede ameliyat ile ilgili kararlar hasta ile birlikte verilir. Bu kararlar arasında, protezin büyüklüğü ya da memelerin ne kadar büyütüleceği, ameliyat için yapılacak kesi, protezin hangi doku tabakaları arasına konacağı sayılabilir.
Öncelikle meme büyütme oranı hakkın verilecek karar önemlidir. Bunun için hastaya ortalama bir büyüklükte örneğin 240 – 260 cc. civarında bir protez verilerek meme üzerine konulur ve üzerine dolgusuz normal bir sütyen takılır. Bu görünümü hasta aynada kendisine bakarak değerlendirir. Buna göre meme büyütme için ortalama bir hacim karalaştırılır. Tabii gerçek hacim değeri ya da protez büyüklüğü ameliyatta belirlenecektir. Bu hacim belirlenirken en önemli konu protezin biraz bol durmasıdır. Eğer sınırlar zorlanarak hazırlanan cebe sıkıca girecek hacimde bir protez kullanılırsa sonuçta kalın bir kapsül ve kötü bir meme görünümü oluşabilir.
Doğru hacimi bulmak için ameliyatta ölçü protezleri kullanılır. Protez hacmine karar verdikten sonra konacak olan protezin paketi açılır. Diğer bir kara konusu ameliyat kesisidir. Ameliyat kesilerinin olumlu ve olumsuz özellikleri hastaya anlatılarak birlikte karar verilir.
Silikon meme protezinin hangi dokular arasına konacağına gelince. Burada birinci tercihim meme dokusu ile göğüs kası arasıdır. Ancak meme dokusu belli kalınlığı altında olan ya da hiç meme dokusu olmayan bir bayan hastada protezi göğüs kası arkasına koymak zorunlu hale gelir. Aksi durumda protez kenarları dıştan belli olabilir.
Kas arkasına konmasının sebebi protez üzerinde daha kalın bir doku olmasının amaçlanmasıdır. Ancak tecrübelere göre kas zamanla incelmektedir. Ayrıca kas arkasına konması durumunda ameliyat sonrası kol hareketleri daha uzun süre kısıtlanmakta, daha uzun süre ağrı ve gerginlik hissi olabilmektedir.
Meme büyütme ameliyatı öncesi devrede hastanın rutin incelemeri yapılır.
Meme Büyütme Ameliyat Sonrası
Meme büyütme ameliyatı sonunda meme üzerleri pansuman ve sargı ile kapatılır. Ben ameliyat bölgesine dren koymuyorum. Bunun için titiz bir kanama kontrolü yapılması şarttır. Dren konmasının riski enfeksiyondur. Enfeksiyon ise protezin çıkarılması kadar gidebilecek durumlara sebep olabilir.
Ameliyat sırasında ve sonrasında yine enfeksiyon oluşmaması için koruyucu antibiyotik uygulanır. Ameliyatın ertesi günü pansuman yapılarak daha ince gazlı bezler konur ve özel bir sütyen takılır. Kullanılacak sütyen, yumuşak, balensiz ve tüm memeyi saracak özellikte olmalıdır.
Meme büyütme ameliyatı sonrası birkaç saat sonra hasta uyanır, hatta kalkıp dolaşacak hale gelir. Tuvalete gidebilir. Ancak birkaç gün istirahat edilmesi uygun olur. Normal günlük hayatına 5-7 gün içinde dönebilir. Dikişler 10-12 günde alınana kadar 1-2 pansuman daha yapılır.
Eriyen dikişleri ben kullanmıyorum ve önermiyorum çünkü bunlar erimeyen dikişlere göre daha kalındır ve daha çok iz bırakırlar.
Ameliyat sonrası takılan sütyen en az üç hafta kullanılmalıdır. Bundan sonra eğer bir problem yoksa istediğiniz sütyeni kullanabilirsiniz.